BESTUUR

Het bestuur van Stichting Keurmerk Geboortefotografie wordt gevormd door Renate van Lith en Cynthia Doodeman- van Stiphout.


Cynthia Doodeman-van Stiphout is mede oprichter en voorzitter van de Stichting Keurmerk Geboortefotografie. Haar liefde voor geboortefotografie is geboren toen ze merkte dat ze heel erg veel behoefte had aan foto's van de geboorte van haar oudste kind en deze er niet waren. Zij merkte hoe belangrijk foto's zijn bij de verwerking van een bevalling. Bij haar tweede kindje, geboren met een "gentle sectio" op de OK, kreeg zij bij hoge uitzondering toestemming om een geboortefotograaf mee te nemen. Deze foto's zijn voor haar van onschatbare waarde.

"Ik gun iedere ouder de keuze van een geboortefotograaf, ongeacht of de bevalling thuis, in een verloskamer of op de OK plaatsvindt. Daarom zet ik mij in voor dit keurmerk. Het is een middel voor fotografen om te laten zien dat zij professioneel hun vak uitoefenen. En voor zorgprofessionals is het een mogelijkheid om in de regeldruk van deze maatschappij een basis te hebben waarop zij kunnen vertrouwen." 

Renate van Lith heeft samen met Cynthia de Stichting Keurmerk Geboortefotografie opgericht, omdat ze de noodzaak zag om de 'wildgroei aan geboortefotografen' enigszins in goede banen te leiden.

"Het werk van een geboortefotograaf is namelijk niet iets 'dat je er gemakkelijk even bij doet'.  Het is belangrijk dat je je professioneel weet op te stellen, goed op de hoogte bent van het geboorteproces, je weet te gedragen in een ziekenhuis, kennis hebt van hygiëne en gedragsregels in een OK, en vooral weet wat je níet moet doen als geboortefotograaf." 


Als bestuurslid wil zij zich daarom inzetten voor professionalisering van het vak geboortefotograaf. Zelf is Renate ook geboortefotograaf en tevens eigenaar van het Nederlandstalige online platform voor geboortefotografen in Nederland en België: De Geboortefotograaf. Hier kunnen zowel startende als ervaren geboortefotografen terecht voor scholing, intervisie en informatie over het fotograferen van een geboorte.


Daarnaast organiseert zij een internationale fotografiewedstrijd waar een speciale categorie voor geboortefotografen aan is toegevoegd: The Birth & Beyond Photography Awards.