BESTUUR

Het bestuur van Stichting Keurmerk Geboortefotografie wordt gevormd door Shirley Willems, Renate van Lith en Marieke Jager.


Shirley Willems is de voorzitster van Stichting Keurmerk geboortefotografie.


De passie voor geboortefotografie van Shirley Willems is ontstaan na de geboorte van haar oudste zoontje. De bevalling werd vast gelegd door een geboortefotografe en de blijvende herinnering hieraan, het gevoel wat zij nog steeds krijgt van het zien van de beelden, dat gunt zij iedere ouder. Foto's welke een verhaal vertellen, een persoonlijk verhaal. In 2016 mocht zij dan ook haar eerste bevalling fotograferen. De liefde voor het vak, de ouders maar ook zeker het contact met zorgprofessionals vind zij erg belangrijk.

Zich inzetten voor de stichting is dan ook een mooie toevoeging aan haar werk.

"Het is een prachtig initiatief voor fotografen om zich professioneel kenbaar te maken binnen het vak. Maar ook zeker een toevoeging voor de zorgprofessionals om te kunnen vertrouwen op de professionaliteit van aangesloten fotografen.", aldus Shirley.

Geboortefotograaf Renate van Lith heeft in 2020 samen met een collega-fotograaf de Stichting Keurmerk Geboortefotografie opgericht, omdat ze de noodzaak zag om de 'wildgroei aan geboortefotografen' enigszins in goede banen te leiden.

"Het werk van een geboortefotograaf is niet iets 'dat je er gemakkelijk even bij doet'.  Het is belangrijk dat je je professioneel weet op te stellen binnen de geboortezorg, goed op de hoogte bent van het geboorteproces, kennis hebt van hygiëne en gedragsregels in een OK, en vooral weet wat je níet moet doen als geboortefotograaf." 

Als bestuurslid wil zij zich inzetten voor professionalisering van het vak geboortefotograaf.


Naast secretaris binnen de Stichting Keurmerk Geboortefotografie is Renate eigenaar van het Nederlandstalige online platform voor geboortefotografen in Nederland en België: De Geboortefotograaf. Hier kunnen zowel startende als ervaren geboortefotografen terecht voor scholing, intervisie en informatie over het fotograferen van een geboorte. Ook aanstaande ouders kunnen hier terecht voor informatie over geboortefotografie.


In 2020 won Renate de titel van International Birth Photographer of the Year én won zij de publieksprijs bij de Nederlandse Freelancer of the Year verkiezing van Stichting ZZP Nederland.

Marieke Jager mag zelf het keurmerk ook met trots dragen, hoewel ouders haar er stiekem nog nooit op bevraagd hebben. Dat vind zij een mooie uitdaging aan dit vak. Ze vertelt:


"We hebben in eerste instantie vooral te maken met onze klant: de aanstaande ouders. Maar onze aanwezigheid bij een bevalling is voor medisch verantwoordelijke personen soms best wel een beetje spannend. En die medisch professional kijkt heel anders tegen het vak ‘Geboortefotograaf’ aan. Daar waar aanstaande ouders de persoonlijke klik en de foto’s kiezen, wil de medisch professional dat ik let op privacy, steriliteit en hygiene. Met een toenemende vraag aan geboortefotografen, is het van wezenlijk belang om bij de medisch professional aan te tonen dat we als geboortefotograaf in staat zijn beide belangen te waarborgen.Persoonlijk voelt het wel alsof ik binnen het keurmerk op een gespreid bedje binnenkom, dank iedereen die meegewerkt heeft om het op te bouwen naar het niveau van vandaag. Zeker zien we met elkaar ook kansen en mogelijkheden om vanuit deze mooie basis verder te groeien. Voor mij persoonlijk enorm belangrijk, is dat we een onafhankelijke toetsingscommissie hebben die gaat over de toelating. Gelukkig zijn er steeds meer geboortefotografen die het vak echt omarmen met al hun kennis en kunde én die zich bij een medisch professional willen onderscheiden. Op naar een kleurrijke toekomst!"