VOOR FOTOGRAFEN

WAAROM EEN KEURMERK?


Fotograaf is een vrij beroep en geboortefotograaf dus ook. Dat betekent dat er geen diploma voor vereist is en dat iedereen zichzelf geboortefotograaf mag noemen. Met het toenemen van de bekendheid rondom geboortefotografie, zien we dat ook het aantal geboortefotografen in snel tempo toeneemt.


Er bestaan inmiddels grote verschillen in de wijze waarop het vak van geboortefotograaf wordt uitgeoefend. Naast professionele geboortefotografen, zijn er ook steeds meer fotografen die geboortefotografie op hobbymatige wijze aanbieden of het leuk vinden om het eens te proberen. Dat brengt een risico mee voor de geboortezorg. Voor zorgverleners is immers niet zichtbaar, en lastig te toetsen, of zij met een professionele geboortefotograaf te maken hebben.


Aangezien fotograferen in de geboortezorg de meest kwetsbare vorm van fotografie is die wij kennen, is het wenselijk dat de fotograaf zijn professionaliteit kan aantonen. Met het keurmerk is voor de zorgverlener direct zichtbaar dat zij te maken hebben met een ervaren fotograaf die zijn vak verstaat.


Daarnaast draagt het keurmerk bij aan de professionalisering van het vak van geboortefotograaf.  We stimuleren geboortefotografen om het keurmerk te (gaan) dragen, door keurmerkhoudende geboortefotografen verschillende voordelen aan te bieden die bijdragen aan nóg meer deskundigheidsbevordering van de fotograaf.Het keurmerk richt zich voornamelijk op onderwerpen die voor zorgverleners van belang zijn:

- Is een fotograaf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?

- Is de fotograaf verzekerd voor het geval er iets mis gaat?

- Weet de fotograaf hoe hij/zij om moet gaan met de privacy van het zorgpersoneel of met een privacybeleid van een ziekenhuis?

- Betreft het een geboortefotograaf met ervaring en goed ondernemerschap?

Want hoewel steeds meer zorgverleners aan willen sluiten bij de wensen van hun cliënten, en de meerwaarde van geboortefotografie inzien, willen zij logischerwijs dat de zorg veilig, hygiënisch en ongehinderd plaats kan blijven vinden. Zorgverleners willen zo min mogelijk risico of (0ver)last ervaren van een aanwezige fotograaf. 

Wanneer je je als fotograaf/ ondernemer hebt gespecialiseerd in geboortefotografie, zul je dat vast als geen ander begrijpen.


Met het kwaliteitskeurmerk voor geboortefotografie ontvang je als fotograaf een gefundeerde erkenning voor geboortefotografen, waarmee je in één oogopslag aan (toekomstige) ouders en zorgverleners kunt aantonen dat jij een professioneel geboortefotograaf bent en je vak verstaat.


Hierbij blijf je vrij om je eigen keuzes te maken als ondernemer. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf je prijsbeleid, hanteert je eigen fotografiestijl en bepaalt zelf de inhoud van je algemene voorwaarden. Dat zijn namelijk allemaal afspraken tussen een klant en een ondernemer en is voor zorgverleners minder relevant. 
Welke voordelen heeft het keurmerk voor fotografen?


 • Je zit niet vast aan een contract.
 • Je behoudt je zelfstandigheid als ondernemer.
 • Het kwaliteitskeurmerk is van toegevoegde waarde voor je bedrijf.
 • Het keurmerk is op vrijwillige basis.
 • Het keurmerk is persoonsgebonden. Je zit niet vast aan een lidmaatschap.
 • Je kunt als erkend geboortefotograaf gebruik maken van relevante kortingen en voordeel voor professionele fotografen.
 • Je ontvangt een fysiek certificaat en een digitaal keurmerk.
 • Je kunt tegen een voordelig tarief een promotiepakket aanvragen met daarin tools om je keurmerk uit te dragen.
 • Het keurmerk draagt bij aan de professionalisering van het vak van geboortefotograaf.
 • Het keurmerk werkt conversieverhogend.
 • De stichting kan vrijblijvend adviseren in het contact met zorgverleners.
 • De stichting brengt het keurmerk actief onder de aandacht van belanghebbenden, zoals aanstaande ouders en zorgverleners.
 • Je kunt je als professioneel geboortefotograaf onderscheiden.